Pocta predkom


Priezvisko po grunte

03.06.2023 00:13

Pri pátraní v minulosti predkov môžeme niekedy zistiť, že priezvisko, ktoré mali v 19. a 20. storočí nie je to, ktoré mali pôvodne. Jednou z príčin môže byť skutočnosť nazývaná - priezvisko po grunte (příjmení po gruntu). Predok, ktorý neprevzal rodičovský grunt preto, lebo napríklad tam zostal hospodáriť jeho súrodenec, získal kúpou alebo vyženením iný grunt a tento predok bol prezývaný po predchádzajúcom majiteľovi. Nový majiteľ gruntu sa zriekol svojho rodného priezviska a prijal priezvisko po grunte.

Často sa táto okolnosť stala za života jedného predka, keď sa narodil s priezviskom po rodičoch a v dospelosti, keď sa usadil na inom grunte, začali ho prezývať po bývalom majiteľovi tohto gruntu. Ale nebol to univerzálny jav, teda nie vždy došlo k zmene priezviska nového hospodára na grunte.

Relatívne častejšie k zmene priezviska po grunte dochádzalo na Vysočine. V prípade mojich predkov sa jednalo o tieto zmeny:

zo Skoumala sa stal Nováček
zo Šafránka sa stal Vejmělek.

V prípade mojich predkov najčastejšie dochádzalo k zmene priezviska na Hanej, to však môže byť dané aj tým, že tu sa vypátralo najviac rodov. Títo predkovia zmenili priezvisko:

z Dvořáka sa stal Caletka
z Odstrčila sa stal Kubálek
zo Sobeka sa stal Zedek.

 

—————

Späť